Over mij
Even voorstellen
Mijn naam is Nienke Schraa. Ik ben 28 jaar, getrouwd en woon met mijn man in Zwartsluis. Ik omschrijf mezelf als een krachtig, warm, dynamisch en veelzijdig ‘mensen-mens’. In mijn vrije tijd geniet ik van sociale contacten, creatieve bezigheden, muziek (zingen en piano spelen), bewegen en natuur. Ik heb een christelijke levensovertuiging en ben kerkelijk en maatschappelijk actief. Vanuit passie ben ik bezig met persoonlijke ontwikkeling en met mijn studie. Ik geniet ervan om ter verdieping veel te lezen.
Momenteel ben ik in opleiding tot psychodynamisch therapeut en coach aan de Academie voor Psychodynamica in Scherpenzeel. Een veelgestelde vraag is; hoe ben je daar zo terecht gekomen? In het verleden heb ik de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Social Work afgerond, en van daaruit heb ik brede werkervaring opgedaan in verschillende organisaties en met verschillende doelgroepen. Maar diep van binnen heb ik altijd gevoeld: ‘Daarna begint het pas écht.. Ik wil specialiseren en verdiepen.. En iets gaan doen vanuit mijn eigen levensverhaal..’
Mijn gelopen route
Ik heb een persoonlijke zoektocht achter de rug, die al met al heel wat jaren geduurd heeft. Vanaf jonge leeftijd (12 jaar) heb ik door een combinatie van factoren veel mentale en emotionele klachten ervaren; spanning, stress, burn-out, periodes van angst en depressie, eenzaamheid, negatief denken en een negatief zelfbeeld. De mentale klachten uitten zich ook in fysieke klachten. Een belangrijk aspect in mijn zoektocht was het leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Dat had op die leeftijd nog niet echt een naam, maar gaf mij een flinke uitdaging in het omgaan met mijn karakter; de enorm levendige dynamiek in mijzelf en de dynamiek om mij heen. Hoe houd ik me staande, terwijl er zoveel op me af komt.. Wie ben ik, en waarom lukt het me niet om mezelf te omarmen zoals ik ben? Omdat ik geen idee had hoe ik uit die vicieuze cirkel kon stappen, sloot ik me af voor mijzelf en mijn omgeving, om niet te hoeven voelen wat ik diep van binnen voelde. Verschillende vormen van hulp hebben mij voor dat moment op de been geholpen, waardoor ik mijn route kon vervolgen, maar echt verwerkt was deze fase niet.
In 2020 ben ik opnieuw vastgelopen en heb ik dit volledig aangegrepen om dat wat nog onverwerkt was alsnog te verwerken. Er kwam een psychodynamisch therapeut op mijn pad die zag wat ik nodig had. De periode van therapie heeft mijn leven zo dusdanig positief veranderd! Nieuwe inzichten, bewustwording, ruimte voor emoties en verwerking. Ik heb oude angst achter me gelaten, stappen gezet in zelfacceptatie en sta nu meer onbevangen in het leven. Ik leef vanuit mijn kern! Ik kies wat voor mij goed voelt, zonder me te verantwoorden of te vergelijken. Eindeloze besluiteloosheid heeft ruimte gemaakt voor beweging. Over beweging gesproken.. Op aanraden van mijn eigen therapeut ging ik naar een introductiedag van de opleiding tot psychodynamisch therapeut. Ik voelde me tijdens de introductiedag zó ‘thuis’ dat ik me dezelfde dag nog heb ingeschreven! Ik zit nu volop in het groeiproces van de studie en de persoonlijke ontwikkeling die hieruit voort komt. Groeien als therapeut en het geven van therapie gaan hand in hand. Dat brengt mij (én de ander) ontzettend veel en daar geniet ik van, meer dan ooit tevoren.
Mijn verlangen
Mijn verlangen is om mijn groeiproces en levenservaring te gaan delen.. Te betekenen voor jou (of iemand in jouw omgeving) wat ik zelf soms gemist heb. Want wat is het oneindig veel waard als je je proces niet alleen hoeft te dragen, maar kunt delen! Ik gun het jou om ook te gaan ervaren dat er verandering mogelijk is. Dit is hard werken en kost veel energie, maar jij bent het waard en ik wil naast je staan.. Als jij jouw pure zelf laat zien, zijn er mensen die naast je willen staan. En ontdek je dat je niet de enige bent die het leven soms als een zoektocht ervaart. Als jij je kwetsbaarheid leert omarmen, kun je je (opnieuw) openstellen, van daaruit tot bloei komen en voluit leven. Zoals je bedoeld bent, met alle unieke kenmerken die jou jou maken. Jij bent genoeg.
Even naast je staan..
De naam even naast je staan komt voort uit mijn eigen ervaring. Wat ik nodig had en heb gevonden zijn een aantal mensen om mij heen, dicht bij mij, die er écht voor me konden en kúnnen zijn; beschikbaar, oprecht luisterend, veilig en gelijkwaardig. Die veiligheid heeft een basis gelegd om op zoek te kunnen gaan naar mijn eigen veiligheid; de veiligheid in mijzelf, van waaruit ik nu richting geef aan mijn leven. Mijn verlangen is om vanuit wie ik nu ben als mens en vanuit mijn deskundigheid jou een stap verder te helpen in jouw zoektocht. Vanuit diezelfde houding; beschikbaar, oprecht luisterend, veilig en gelijkwaardig.